2on Congrés Nacional de Transició Energètica i Ciutadana Vilawatt

2on Congrés nacional de transició energètica i ciutadana Vilawatt

El futur de la transformació renovable i comunitària del model energètic comença aquí!

Una trobada per conèixer innovacions, establir estratègies i crear respostes factibles als reptes que planteja la nova agenda energètica global per a una transició activa i socialment justa. Vilawatt, el motor del canvi energètic de l'Ajuntament de Viladecans, obre aquest espai de reflexió i coneixement amb persones expertes per estendre el compromís local adquirit durant gairebé una dècada. Sumem forces pel canvi amb els municipis i la ciutadania com a motors!

El Congrés Vilawatt se celebra dins de Vertex, una destacada trobada al país sobre la construcció i l'energia sostenibles.

LA MOBILITAT ELÈCTRICA I L'EMMAGATZEMATGEM ENERGÈTIC, CLAUS PER ASSOLIR CIUTATS CLIMÀTICAMENT NEUTRES

DC. 16 D’OCTUBRE 2024 | 9.30-18 h | EDIFICI CÚBIC | VILADECANS

Les ciutats són l'espai idoni per a la revolució energètica amb un nou model descarbonitzat, renovable, distribuït i més democràtic. Per fer-ho viable i resilient, cal tenir sistemes d'emmagatzematge eficients, ja que aquests permeten flexibilitzar la producció d'energia renovable, milloren la seva eficiència i en garanteixen la integració al sistema. A més, la transformació de la mobilitat és clau, per la qual cosa el vehicle elèctric es converteix en un pilar del canvi cap a la descarbonització. Al 2n Congrés Vilawatt comptarem amb les ponències d'una dotzena de persones expertes.

L'esdeveniment serà conduït per la meteoròloga i divulgadora ambiental Isabel Moreno, presentadora al programa televisiu Aquí la Tierra, de La1.

De què parlarem?

  • Oportunitats socials i econòmiques per a la mobilitat elèctrica compartida
  • Evolució i perspectives dels vehicles elèctrics en el context estatal (PERTE) i mundial
  • Noves infraestructures per a l'impuls dels vehicules elèctrics
  • Opcions d'electrificació de vehicles de combustió (retrofit)
  • Tendències i innovacions en els sistemes d'emmagatzematge i digitalització per al blindatge del model energètic renovable
electrico4

PROGRAMA

Inauguració de la jornada

Benvinguda institucional a càrrec de l’alcaldessa de Viladecans, Olga Morales, i del Director General d’Energia de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Serena.

Morales destaca la importància de descarbonitzar les ciutats i el treball decidit que fa Viladecans en aquest sentit, mentre que Serena defensa l’oportunitat d’aprofitar la necessària substitució del fibrociment de les cobertes dels edificis per reimpulsar l’energia solar fotovoltaica sense consumir territori.

VEURE BENVINGUDA

Conferència inaugural sobre canvi climàtic a càrrec de la presentadora de la jornada, la meteoròloga i divulgadora climàtica Isabel Moreno

Una divertida aproximació a la urgència d’actuar davant el canvi climàtic que deixa de banda el pessimisme i anima a remar tota la societat cap al mateix objectiu per evitar un desastre.

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

Presentació del mapa interactiu de la capacitat solar i el simulador de comunitats energètiques de Viladecans. Vilawatt.

VEURE PRESENTACIÓ

Vilawatt Talks 1: Oportunitats socials i econòmiques de la mobilitat elèctrica

Evolució i perspectives del vehicle elèctric, d’Espanya al món. Arturo Pérez (AEDIVE).

Una xerrada que trenca mites i falses creences sobre el vehicle elèctric i el situa com un projecte de país des del punt de vista industrial perquè Espanya acull tota la cadena de valor.

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

OPORTUNITATS SOCIALS I AMBIENTALS.

Transport públic i mobilitat compartida electrificats. Joan Maria Bigas (Àrea Metropolitana de Barcelona).

Aproximació als avenços en els últims anys en la mobilitat elèctrica en el transport públic metropolità, amb l’última acció com un servei de motosharing, així com en el desplegament d’una xarxa d’electrolineres que donin servei al transport privat sostenible.

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

Oportunitats professionals i capacitació laboral. Imma Ribas Vila (FPCAT-UPC Martorell).

Reflexió sobre la importància que la regulació de la formació avanci al mateix ritme que la indústria de l’automoció elèctrica per afavorir la capacitació del talent laboral (reskilling i upskilling).

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

OPORTUNITATS DE LA INDÚSTRIA DE LA MOBILITAT ELÈCTRICA CONNECTADA.

Vehicle connectat i intel·ligent. Antonio Mollfulleda (IDNEO).

Una aproximació a la innovació en el camp de les bateries de vehicles per incrementar la seva eficiència i seguretat, a través de la intel·ligència artificial i la seva gestió remota, que requereix la millora de les infraestructures de telecomunicacions.

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

Càrrega bidireccional: usos innovadors per als vehicles elèctrics. Helena Badger (Acciona Energía).

Una experiència pilot de càrrega bidireccional a les Illes Balears que posa en valor com els vehicles elèctrics no són només consumidors, sinó que també poden injectar energia a la xarxa segons les necessitats del sistema.

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

La infraestructura, pilar del model renovable. Alejandro Valdovinos (Circontrol).

Últimes tendències en els sistemes de càrrega de vehicles elèctrics adaptant-se als diferents perfils d’ús (particulars, empreses i administracions).

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

Retrofit de vehicles. L’electrificació ràpida i assequible del parc mòbil. Daniel Quer (Be Electric).

Reflexió sobre les dificultats reguladores que s’ha trobat el retrofit de vehicles per transformar els de combustible fòssil a model 100 % elèctric i sobre les oportunitats que s’obren davant l’impuls de les Zones de Baixes Emissions per convertir-los en microhíbrids.

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

Vilawatt Talks 2: Sistemes emmagatzematge i digitalització per blindar el model renovable

Emmagatzematge, estat de la qüestió. Joan Ramon Morante (Institut de Recerca en Energía de Catalunya).

Un repàs a les claus per electrificar la mobilitat, des de la planificació de les xarxes a l’emmagatzematge de l’energia o el compromís de les empreses amb la innovació, per fer possible realment la transició energètica.

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

Sistemes digitals de flexibilitat, gestió de xarxes i emmagatzematge. Ramon Gallart (Clúster de l’Energia Eficient).

Una reflexió sobre la necessitat de trencar des de la regulació les resistències als canvis en les grans empreses elèctriques per promoure una innovació que ara només produeixen quan es veuen obligades a fer-ho.

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

Innovació amb la tecnologia d’aire comprimit. Miriam Romero (Inveniam Group).

Coneixem una innovadora tecnologia, l’aire comprimit, que pot suposar una revolució en els pròxims anys si s’acaba amb el pensament a curt termini en termes econòmics.

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

L’hidrogen verd com a vector d’emmagatzematge energètic. Isaac Justícia (Vall de l’Hidrògen de Catalunya).

Coneixem el potencial de l’hidrogen verd per ser font d’energia en àmbits de gran consum i per dotar de major estabilitat el sistema energètic actual.

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

Un projecte pioner de centrals hidroelèctriques reversibles. Lluís Lacruz (Gironés-Raïmats).

Ens aproximem al primer projecte de central hidràulica reversible a Catalunya, que està a punt de veure la llum i que pot ser una revolució per la seva gran capacitat de generació energètica, aspirant a convertir-se en un successor de les centrals nuclears sense els riscos i inconvenients d’aquestes.

DOCUMENT DE PRESENTACIÓ VEURE PONÈNCIA

Conclusions

Conclusions de la jornada a càrrec del físic Jordi Mazón, tinent d’alcaldessa de Viladecans, i de la divulgadora climàtica Isabel Moreno.

Una crida a treballar unísonament tota la societat per doblegar la corba del CO₂, igual com es va fer amb la de la COVID durant la pandèmia sanitària de 2020.

VEURE CONCLUSIONS

PONENTS

Diseño sin título - 1

ARTURO PÉREZ

Director general d'AEDIVE (Asociación para el Desarrollo e Impulso de la Mobilidad Eléctrica) i vicepresident d'AVERE (European Association for Electromobility). 

Periodista per la Universidad Complutense de Madrid, va dirigir durant més de 20 anys publicacions sobre eficiència energètica, energies renovables i arquitectura i mobilitat sostenibles. Dirigeix ​​AEDIVE des de la seva creació el 2011.

Perfil a LinkedIn

miriam_romero_def

MIRIAM ROMERO

Directora de proyectos en Inveniam Group  

Ingeniera Industrial y Máster en Economía Circular y Desarrollo Sostenible, ha desempeñado su carrera profesional en la gestión de proyectos de bioeconomía, transformación de biorresiduos y bioquímicos renovables. También cuenta con experiencia en gestión de proyectos en la industria automovilística. 

Actualmente en Inveniam Group es experta  en gestión de proyectos para hacer posibles proyectos innovadores con impacto ambiental. 

Comprometida desde muy joven con la sostenibilidad y la lucha contra el cambio climático, está convencida de que el verdadero cambio no se producirá sin la acción y el compromiso de los principales agentes económicos.

Perfil a LinkedIn

imma ribas_def

IMMA RIBAS

Directiva del Campus FPCAT-UPC de la Mobilitat Sostenible 

Doctora enginyera industrial, és professora i investigadora a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)-BCN TECH. El seu treball de recerca està dirigit sobretot a la millora de l'eficiència ambiental en la cadena de suministres. És editora associada de la revista Journal of Urban Mobility i membre del consell d’administració del Campus FPCAT-UPC de la Mobilitat Sostenible, el principal espai formatiu a Catalunya per a la transformació de la indústria de la mobilitat. 

Perfil a LinkedIn

Screenshot

RAMON GALLART

Director d'Innovación d'Anell i cofundador d'Energy in the Cloud 

Enginyer de telecomunicacions i màster en direcció d’empreses, s’ha especalitzat tant en làmbit empresarial com emprenedor en estratègia i innovació en el sector elèctric al llarg de trenta anys de carrera professional. Director d’Innovació de la distribuidora i comercialitzadora d’energia Anell i cofundador d'Energy in the Cloud, startup que aposta per una transformació digital de les xarxes elèctriques mitjançant la coordinació intel·ligent de dispositius d’electrònica de potència. Forma part de la Junta Directiva del Cluster per l’Eficiència Energètica de Catalunya. 

Perfil a LinkedIn

bigas

JOAN MARIA BIGAS

Director de l'Àrea de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB

És enginyer de camins i té estudis de postgrau gestió empresarial i gestió urbanística. Forma part l'equip directiu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, com a responsable de la seva àrea de mobilitat i transport, que està impulsant l'electrificació de la mobilitat pública i privada metropolitana amb diverses accions. Ha escrit diversos manuals de transport públic i ha estat docent de cursos en aquest àmbit.

lluis_lacruz_allue_ok

LLUÍS LACRUZ

Cap de Servei de Carreteres de la Generalitat de Catalunya a Lleida 

Enginyer de camins apassionat de l'energia i amb una trajectòria de més de tres dècades en la gestió d'obres públiques, el 2010 va idear el projecte d'una central d'emmagatzematge d'electricitat per hidrobombeig. La iniciativa, anomenada Gironés-Raïmats, està en procés inicial de desenvolupament al costat del riu Ebre al municipi de la Fatarella, a la Terra Alta.

Perfil a LinkedIn

Screenshot

ISAAC JUSTICIA

Director tècnic del Catalonia Hidrogen Valley 

Doctor en Químiques i màster en administració d’empreses, ha treballat durant gairebé vint anys en el sector de les tecnologies energètiques. Després de passar per diverses empreses i per l’Eurecat (un dels principals centres dinvestigació privada del sud dEuropa), és el responsable del clúster de l’hidrògen verd a Catalunya (Catalonia Hidrogen Valley). 

Perfil a LinkedIn

juan-ramon-morante-lleonart_def

JOAN RAMON MORANTE

Director de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) 

Catedràtic de Física de la Universitat de Barcelona des del 1985, és des del 2009 director de l'àrea de materials avançats per a l'energia de l'IREC i, des de finals del 2015, director d'aquest institut públic de recerca. Autor de més de 600 publicacions científiques, actualment està involucrat en el desplegament de nous vectors energètics com l'hidrogen, el biometà i els combustibles sintètics per descarbonitzar la societat.

Perfil a LinkedIn

Antonio_Mollfulleda_San_Julian_def

ANTONIO MOLLFULLEDA

Cap d'Enginyeria a Idneo Technologies

Doctor en Enginyeria de Telecomunicacions, ha orientat la seva carrera professional a transformar la investigació tecnològica en productes innovadors per al mercat. Actualment, a IDNEO, lidera el disseny i desenvolupament de càmeres per a conducció autònoma i de sistemes de Gestió de Bateries per a vehicles elèctrics.

Perfil a LinkedIn

Alejandro-def

ALEJANDRO VALDOVINOS

Director de Negoci a Circontrol 

Enginyer de Telecomunicacions i màster en Màrketing i Vendes, ha desenvolupat gran part de la seva carerra en empreses del sector TIC i elèctric en l’àmbit del màrqueting i l'enginyeria de projectes. Actualment obre noves oportunitats de negoci a Circontrol relacionades amb l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible. 

Perfil a LinkedIn

isabel m0reno_def

ISABEL MORENO

Comunicadora especialitzada en canvi climàtic

Física i meteoròloga, ha centrat la seva carrera en la comunicació amb un especial èmfasi la divulgació de temes de sostenibilitat i canvi climàtic, per conscienciar sobre la importància de l’acció humana per cuidar el planeta. Ai l'ha portat a ser ambaixadora del Pacte Europeu pel Clima. Ha treballat en diversos mitjans de comunicació i actualment forma part del programa Aquí la Tierra, de Televisió Espanyola.

Perfil a LinkedIn

daniel_quer_def

DANIEL QUER

Gerent de Be Electric  

Responsable d'una empresa que ajuda a descarbonitzar la mobilitat mitjançant una nova iniciativa patentada per transformar els motors de vehicles convencionals en híbrids i aconseguir així l'etiqueta ECO. Be Electric va començar el seu camí fa més de tres dècades amb la construcció artesanal de cotxes de carreres, sent pionera en la creació de vehicles elèctrics al sector, una expertesa que ha traslladat als vehicles convencionals.

Perfil a LinkedIn

helena badger

HELENA BADGER

Directora legal de serveis energètics per a pimes i llars a Acciona Energía 

Llicenciada en Dret i màster en Dret Comercial, ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional en la gestió legal del sector energètic, formant part d' empreses com Hola Luz, Solideo i, actualment, Acciona Energía.

És membre de la junta de la Unión Española Fotovoltaiva (UNEF) i ha col·laborat amb l’Agència Catalana de Consum i la Diputació de Barcelona en accions de formació en l'àmbit del dret energètic i la protecció al consumidor. 

Perfil a LinkedIn