Vilawatt a les escoles

VILAWATT A LES ESCOLES

ORIGENS

A Viladecans, des de l'any 2014 s'ha impulsat la campanya d'estalvi energètic 50/50 a les escoles, un dels recursos que forma part del catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona.

En aquest projecte, es promou que les escoles duguin a terme accions d'estalvi energètic mitjançant un pla d'accions d'estalvi i una recompensa econòmica. Cada any es registra el consum d'energia de cada escola i es compara amb la de l'any anterior. Si hi ha hagut estalvi, el 50% de l'estalvi es dona a l'escola i l'altre 50% li ho queda l'ajuntament. Aquests diners s'inverteixen en més mesurades per a continuar estalviant com per exemple canviar la lluminària per LEDS o posar reguladors als radiadors.

Quan es va iniciar el Vilawatt, el projecte 50/50 es va incorporar a la nova estratègia energètica de la ciutat i al projecte europeu que estava en marxa. D'aquesta manera, el projecte 50/50 va passar a dir-se Espai Vilawatt Escoles.

20191017-60
20191017-21

EL PROJECTE

En aquest marc i amb l'ajuda del fons europeu i de subvencions de la Diputació, es va millorar el projecte afegint també una dinamització amb l'alumnat de les escoles. Aquesta és una manera d'implicar també els i les estudiants en l'estalvi energètic i sensibilitzar-los sobre el tema de la transició energètica.

Existeixen tres motius pels quals s'han triat els centres educatius com a equipaments essencials en la transició energètica:

  • Tenen una importància destacada com a consumidors
  • Són un espai d'educació, on l'aprenentatge de l'alumnat traspassarà cap a les llars i cap al futur.
  • La predisposició de tota la comunitat educativa a col·laborar.

ETAPES DEL PROJECTE

L'Espai Vilawatt Escoles es desenvolupa al llarg de tot el curs escolar i consta de diferents etapes: