La Transició energètica Renovable de Viladecans

La Transició Energètica Renovable de Viladecans

VILAWATT, LA TEVA ENERGIA 100% CIUTADANA I RENOVABLE

Vilawatt és el nom del procés local de Transició energètica renovable, que impulsa el canvi de model energètic basat en energies fòssils i nuclears per un altre nou model basat en energies descarbonitzades, renovables, properes i amb major participació de la ciutadania, amb els objectius de lluitar contra el canvi climàtic i fer més habitable la nostra ciutat.
Vilawatt es tracta d’una iniciativa pionera que ha fet que Viladecans sigui de les primeres ciutats que està implantant la revolució energética renovable i ciutadana. Va néixer d’una proposta de l’Ajuntament de Viladecans que en 2016 va tenir el suport de la Unió Europea a través de la primera convocatoria de les ajudes Urban Innovative Actions (UIA). Només tres ciutats van ser escollides per abordar els reptes de la transició energética des de les ciutat amb projectes innovadors i d’implicació ciutadana: París (França), Göteborg (Suècia) i Viladecans.

8
DSC_0874

Vilawatt ha executat diferents accions en l’àmbit energètic que están promevent una nova cultura energética per tal d’aconseguir l’empoderament ciutadà. Són intervencions que están impulsant l’estalvi de consums, la comercialització d’energia renovable, la rehabilitació energética d’habitatges, la generació energètica solar en edificis per a l’autoconsum, la implantació de comunitats energètiques per a compartir energía renovable, la capacitació profesional de treballadors en tecnologies i àmbits dels sectors energètics i de rehabilitació, així com la implantació d’una moneda local vinculada a la sostenibilitat social, ambiental i económica.

Vilawatt s’ha constituit en Consorci, una figura jurídica que ens ajudarà a impulsar projectes que tinguin la implicació de l’ajuntament, però també de la ciutadania i de les empreses de la ciutat. Dins del Consoci tenim una associació ciutadana i una associació d’empreses que són les eines d’empoderament ciutadà.

Vilawatt té una Oficina d’assessorament i atenció a la ciutadania en temes energètics. En la Oficina Vilawatt t’assessorem sobre com estalviar en els teus rebuts energètics, com millorar els teus hàbits i el teu habitatge per ser més eficient i com podeu fer instal·lacions fotovoltaiques en el teu edifici.

Vilawatt també comercialitza energía 100% renovable per a la ciutadania de Viladecans, a partir de compra colectiva d’electricitat. Aquesta és una aposta per fomentar l’ús d’energia 100% renovable certificada entre la ciutadania i les empreses locals.

Impulsem la creació de Comunitats energètiques de Vilawatt que ens ajudarà a oferir a la ciutadania energia 100% renovable de Km0 i més econòmica. Amb aquestes comunitat energètiques cerquem que en un futur proper es pogui comercialitzar i compartir una part important de l’energia solar autoproduida en els equipaments municipals i de les instal·lacions de particulars que es sumin als projectes.

20180425-5

Des de Vilawatt també estem impulsant la mobilitat elèctrica, especialment la mobilitat elèctrica compartida. Per això estem impulsant la instal·lació de punts de càrrega públics i el foment de punts ens espais privats, així com el suport a un projecte de mobilitat elèctrica compartida amb la cooperativa Som Mobilitat.

La ambició de la Transició energética renovable, Vilawatt, no té límit, perque sabem que podem comptar a la ciutadania per tal de construir el present i el futur d’una Viladecans més habitable i sostenible.

T’estem esperant: Suma’t ja a la revolució energètica Vilawatt.