Congrés Nacional de Transició Energètica i Ciutadana Vilawatt

Congrés nacional de transició energètica i ciutadana Vilawatt

El futur de la transformació renovable i comunitària del model energètic comença aquí!

Una trobada per conèixer innovacions, establir estratègies i crear respostes factibles als reptes que planteja la nova agenda energètica global per a una transició activa i socialment justa. Vilawatt, el motor del canvi energètic de l'Ajuntament de Viladecans, obre aquest espai de reflexió i coneixement amb persones expertes per estendre el compromís local adquirit durant gairebé una dècada. Sumem forces pel canvi amb els municipis i la ciutadania com a motors!

El Congrés Vilawatt se celebra dins de Vertex, una destacada trobada al país sobre la construcció i l'energia sostenibles.

2024 | 2n congrés

carregador elèctric

LA MOBILITAT ELÈCTRICA I L'EMMAGATZEMATGEM ENERGÈTIC, CLAUS PER ASSOLIR CIUTATS CLIMÀTICAMENT NEUTRES

DC. 16 D’OCTUBRE 2024 | 9.30-18 h | EDIFICI CÚBIC | VILADECANS

Les ciutats són l'espai idoni per a la revolució energètica amb un nou model descarbonitzat, renovable, distribuït i més democràtic. Per fer-ho viable i resilient, cal tenir sistemes d'emmagatzematge eficients, ja que aquests permeten flexibilitzar la producció d'energia renovable, milloren la seva eficiència i en garanteixen la integració al sistema. A més, la transformació de la mobilitat és clau, per la qual cosa el vehicle elèctric es converteix en un pilar del canvi cap a la descarbonització. Al 2n Congrés Vilawatt comptarem amb les ponències d'una dotzena de persones expertes.

L'esdeveniment serà conduït per la meteoròloga i divulgadora ambiental Isabel Moreno, presentadora al programa televisiu Aquí la Tierra, de La1.

De què parlarem?

  • Oportunitats socials i econòmiques per a la mobilitat elèctrica compartida
  • Evolució i perspectives dels vehicles elèctrics en el context estatal (PERTE) i mundial
  • Noves infraestructures per a l'impuls dels vehicules elèctrics
  • Opcions d'electrificació de vehicles de combustió (retrofit)
  • Tendències i innovacions en els sistemes d'emmagatzematge i digitalització per al blindatge del model energètic renovable

PONENTS

arturo perez de lucia

ARTURO PÉREZ DE LUCÍA

Director general d'AEDIVE (Asociación para el Desarrollo e Impulso de la Mobilidad Eléctrica) i vicepresident d'AVERE (European Association for Electromobility). 

Periodista per la Universidad Complutense de Madrid, va dirigir durant més de 20 anys publicacions sobre eficiència energètica, energies renovables i arquitectura i mobilitat sostenibles. Dirigeix ​​AEDIVE des de la seva creació el 2011.

Perfil a LinkedIn

Rafael Reyes Moyano

RAFAEL REYES MOYANO

CEO de Serveis energètics per a pimes i llars d'Acciona Energía 

Cofundador l'any 2019 de Solideo, empresa centrada a oferir a pimes i particulars solucions d'autoconsum i eficiència energètica (plaques solars, bateries, aerotèrmia, carregadors de vehicles elèctrics) que, en tres anys, va assolir el 20% del mercat de l'autoconsum elèctric a Catalunya i, posteriorment, es va integrar a Acciona Energía, on ara dirigeix ​​aquesta divisió de negoci.

Perfil a LinkedIn

Ramon Gallart Fernández

RAMON GALLART FERNÁNDEZ

Director d'Innovación d'Anell i cofundador d'Energy in the Cloud 

Enginyer de telecomunicacions i màster en direcció d’empreses, s’ha especalitzat tant en làmbit empresarial com emprenedor en estratègia i innovació en el sector elèctric al llarg de trenta anys de carrera professional. Director d’Innovació de la distribuidora i comercialitzadora d’energia Anell i cofundador d'Energy in the Cloud, startup que aposta per una transformació digital de les xarxes elèctriques mitjançant la coordinació intel·ligent de dispositius d’electrònica de potència. Forma part de la Junta Directiva del Cluster per l’Eficiència Energètica de Catalunya. 

Perfil a LinkedIn

lluis lacruz allué

LLUÍS LACRUZ ALLUÉ

Cap de Servei de Carreteres de la Generalitat de Catalunya a Lleida 

Enginyer de camins apassionat de l'energia i amb una trajectòria de més de tres dècades en la gestió d'obres públiques, el 2010 va idear el projecte d'una central d'emmagatzematge d'electricitat per hidrobombeig. La iniciativa, anomenada Gironés-Raïmats, està en procés inicial de desenvolupament al costat del riu Ebre al municipi de la Fatarella, a la Terra Alta.

Perfil a LinkedIn

Isaac Justicia Antó

ISAAC JUSTICIA ANTÓ

Director tècnic del Catalonia Hidrogen Valley 

Doctor en Químiques i màster en administració d’empreses, ha treballat durant gairebé vint anys en el sector de les tecnologies energètiques. Després de passar per diverses empreses i per l’Eurecat (un dels principals centres dinvestigació privada del sud dEuropa), és el responsable del clúster de l’hidrògen verd a Catalunya (Catalonia Hidrogen Valley). 

Perfil a LinkedIn

juan ramon morante lleonart

JOAN RAMON MORANTE LLEONART

Director de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) 

Catedràtic de Física de la Universitat de Barcelona des del 1985, és des del 2009 director de l'àrea de materials avançats per a l'energia de l'IREC i, des de finals del 2015, director d'aquest institut públic de recerca. Autor de més de 600 publicacions científiques, actualment està involucrat en el desplegament de nous vectors energètics com l'hidrogen, el biometà i els combustibles sintètics per descarbonitzar la societat.

Perfil a LinkedIn

Antonio Mollfulleda

ANTONIO MOLLFULLEDA SAN JULIÁN

Cap d'Enginyeria a Idneo Technologies

Doctor en Enginyeria de Telecomunicacions, ha orientat la seva carrera professional a transformar la investigació tecnològica en productes innovadors per al mercat. Actualment, a IDNEO, lidera el disseny i desenvolupament de càmeres per a conducció autònoma i de sistemes de Gestió de Bateries per a vehicles elèctrics.

Perfil a LinkedIn

Alejandro Valdovinos

ALEJANDRO VALDOVINOS HERRANDO

Director de Negoci a Circontrol 

Enginyer de Telecomunicacions i màster en Màrketing i Vendes, ha desenvolupat gran part de la seva carerra en empreses del sector TIC i elèctric en l’àmbit del màrqueting i l'enginyeria de projectes. Actualment obre noves oportunitats de negoci a Circontrol relacionades amb l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible. 

Perfil a LinkedIn

Daniel Quer

DANIEL QUER

Gerent de Be Electric  

Responsable d'una empresa que ajuda a descarbonitzar la mobilitat mitjançant una nova iniciativa patentada per transformar els motors de vehicles convencionals en híbrids i aconseguir així l'etiqueta ECO. Be Electric va començar el seu camí fa més de tres dècades amb la construcció artesanal de cotxes de carreres, sent pionera en la creació de vehicles elèctrics al sector, una expertesa que ha traslladat als vehicles convencionals.

Perfil a LinkedIn

ANTERIORMENT

2023 | 1er congrés

Solar panels on the roof. (Solar cell)

RUTES PER ESTALVIAR ENERGIA I EMISSIONS A TRAVÉS DE L'EFICIÈNCIA

DS. 2 DE DESEMBRE 2023 | 10-14 h | EDIFICI CÚBIC | VILADECANS

La transició energètica cap a les energies renovables requereix d'una decidida aposta també per l'eficiència, ja que l'obtenció de l'energia verda és molt menys intensiva que la de l'energia fòssil. Així, un dels grans pilars del canvi de paradigma energètic és fer un ús sostenible dels recursos de la Terra per no malgastar-los. És un camí imprescindible per assolir el compromís de reduir les emissions i construir ciutats climàticament neutres.

Per això, el Congrés, a més de ponències expertes, també compta amb un espai de sensibilització ciutadana a partir de la feina feta per Vilawatt aquests anys a Viladecans per empoderar la gent en l'eficiència i l'estalvi energètic.

PONENTS

PONENT-1

JAVIER GARCÍA BREVA

Expert en polítiques energètiques; expresident de l'IDAE i de la Fundación Renovables

ponent2

ANNA LLUIS GAVALDÀ

ponent3

VÍCTOR ECHEVARRÍA

ponent4

CECILIA FORONDA

ponent5

INÉS LEAL

ponent6

JORDI MAZÓN

Veure les ponències de la jornada

Part I

Gràcies a les ponències i les aportacions valuoses de persones treballadores del sector energètic i ciutadania, les principals conclusions a les que vam arribar sobre l'estalvi i l'eficiència energètica van ser:

  1. Descarbonitzar l'energia amb el canvi de model energètic és essencial per frenar l'escalfament global i les conseqüències.
  2. L'eficiència és primordial per reduir el consum d'energia a les edificacions.
  3. La rehabilitació energètica dels edificis és clau per reduir costos, consum energètic i millorar el confort i la qualitat de vida de la ciutadania.
  4. Les normatives de la UE són més ambicioses per als nous edificis i els rehabilitats per aconseguir que el 2050 tots els edificis de la UE siguin de zero emissions.
  5. Hi ha la necessitat de fusionar el sistema energètic i el parc edificatori.
  6. El edificis seran centrals energètiques i de dades, és a dir, passaran a formar part del sistema elèctric general.
  7. A les estratègies de rehabilitació dels edificis cal impulsar els processos de rehabilitació per fases per promoure la rehabilitació profunda.
  8. La rehabilitació energètica dels habitatges ha de ser socialment justa.
  9. Per aplicar qualsevol estratègia de rehabilitació energètica dels edificis cal facilitar el finançament, normes de contractació i obra pública, integrar l'eficiència energètica a l'ordenació territorial, simplificar els processos administratius, reforçar la circularitat i l'eficiència dels materials dels edificis  i afavorir la informació ciutadana del consum d'energia a través dels comptadors intel·ligents.
  10. Les ciutats i les administracions seran peces clau per a la lluita contra el canvi climàtic.
  11. La transformació dels espais públics de les ciutats a espais urbans eficients és una mesura més d'eficiència energètica.

Coneix més a fons tots aquests aprenentatges

Veure els arxius