2ns Premis Vilawatt: les escoles energèticament més eficients rebran suport una altra vegada

Les escoles públiques que han participat en el programa municipal ‘Comunitats educatives eficients energèticament’ poden presentar-se als premis fins al 31 de juliol

Lorena Sánchez, mestra de l’Escola Can Palmer, primer Premi Vilawatt 2023 

“El premi va ser una gran alegria per a l’escola perquè al llarg del curs vam treballar molt com reduir el consum energètic i sensibilitzar a tota la comunitat de la importància de l’estalvi. És gratificant veure que l’esforç té una doble recompensa: cuidar del planeta amb el nostre compromís i seguir millorant la nostra escola amb els diners del guardó”.
 

És l’hora de posar en valor la feina per l’estalvi energètic. Les escoles públiques més implicades en la cura de l’ús de l’energia durant aquest curs  tindran una recompensa al seu compromís en la segona edició dels Premis Vilawatt. Aquests guardons organitzats per l’Ajuntament repartiran cinc premis, que sumen entre tots deu mil euros, entre els centres que han participat en el programa municipal Comunitats educatives eficients energèticamentLes candidatures es poden presentar fins al 31 de juliol a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament. 

La iniciativa valora a l’hora de d’escollir els centres guardonats amb els premis, que van de 1.250 i 3.000 euros, el seu nivell d’implicació per contribuir a la mitigació del canvi climàtic. Així, per optar als ajuts econòmics s’han d’haver aplicat com a mínim cinc actuacions organitzatives, de gestió i de promoció de l’estalvi i l’eficiència energètica remarcables. Entre aquestes estan, per exemple, la constitució d’un grup de treball dinamitzador, l’anàlisi dels consums (tot fent mesuraments, inventaris d’aparells i recorreguts de diagnosi), l’elaboració un pla d’acció per a l’eficiència i la implementació d’un mínim de tres accions substancials de millora, així com la realització d’accions en la comunitat educativa per aprendre i difondre coneixements en relació a l’energia i l’emergència climàtica. 

Els premis són una de les mesures que l’Ajuntament duu a terme a través de Vilawatt, l’estratègia municipal per promoure la transició energètica. Aquesta és un dels eixos de l’Agenda Urbana Local i contribueix a una de les Missions de Viladecans per a l’any 2030: esdevenir una ciutat climàticament neutra. 

Els Premis Vilawatt es van estrenar l’any 2023, donant continuïtat al programa 50/50 de la Diputació de Barcelona, centrat en donar als centres la meitat dels diners estalviats en consums energètics.