Vilawatt reforça l’assessorament sobre instal·lació de teulades solars

Aquest mes de març, Vilawatt ha ampliat el servei d’assessorament a ciutadania i pimes que vulguin posar en marxa teulades solars fotovoltaiques per a l’autoconsum, ja sigui de manera particular, dins de les comunitats veïnals o a través de comunitats energètiques.

Aquest mes de març, Vilawatt ha ampliat el servei d’assessorament a ciutadania i pimes que vulguin posar en marxa teulades solars fotovoltaiques per a l’autoconsum, ja sigui de manera particular, dins de les comunitats veïnals o a través de comunitats energètiques. Amb la incorporació al projecte pilot ‘La Teulada’, impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’oficina Vilawatt Informació comptarà periòdicament amb personal especialitzat en l’àmbit tècnic que ajudarà a resoldre dubtes i guiarà en el procés.

Viladecans és un dels cinc primers municipis a formar part del projecte ‘La Teulada’, que aprofita oficines municipals per crear una xarxa estable d’espais presencials d’orientació per a la transició energètica renovable, sobretot pel que fa a l’energia fotovoltaica.

Amb la implantació de panells solars fotovoltaics, es redueixen les emissions contaminants a l’atmosfera i, a més, es pot rebaixar entre un 30% i un 80% del cost de la factura elèctrica de la llar o empresa, segons calcula l’AMB.

ACOMPANYAMENT DES DEL PRIMER MOMENT

La iniciativa ofereix ajuda a l’hora de calcular els costos derivats d’una instal·lació fotovoltaica, tot tenint en compte les subvencions existents, bonificacions de l’IBI, opcions de finançament i models alternatius, com el rènting o la contractació a través d’una comercialitzadora. També, s’ofereix un informe de potencial fotovoltaic per calcular el període d’amortització. Un cop l’interès tira endavant, el servei ofereix suport per a l’obtenció de pressupostos de diferents empreses especialitzades i per a la seva avaluació. També, es facilita informació sobre eines per tal d’arribar a acords dins de les comunitats veïnals i s’ofereix informació i recursos en forma de xerrades a les comunitats, una guia de recomanacions i altres instruments.

L’atenció es realitza de manera presencial mitjançant cita prèvia, que es pot sol·licitar al telèfon 666 437 249 o bé a l’adreça electrònica holavilawatt@viladecans.cat. Les atencions s’ofereixen dos dilluns al mes en horaris de matí o tarda, alternativament.

ANIMAR LA PREDISPOSICIÓ RESOLENT ELS DUBTES

Abans de posar en marxa el servei ‘La Teulada’, l’AMB ha fet una enquesta -per mitjà de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona- sobre l’ús que la població fa de l’energia i les seves necessitats. Les principals conclusions són que un 60% de la població veu probable o molt probable instal·lar plaques solars a la seva teulada i encara és més alt el nombre de gent predisposada a compartir energia amb el veïnat (per sobre del 62%). Però dos de cada tres persones enquestades veuen com un impediment els costos o les dificultats per arribar a un acord dins de la comunitat veïnal. El 70%, però, desconeix l’existència d’ajuts i subvencions. Per això, la feina de Vilawatt Informació, amb el Suport de l’AMB, esdevé una eina eficient per facilitar l’accés ciutadà a l’energia fotovoltaica.