Vilawatt i l’AMB apropen a les llars els beneficis dels panells solars

Omplir les cobertes dels edificis de panells fotovoltaics és clau no només per cuidar del futur del planeta davant l’emergència climàtica sinó també de les butxaques de la ciutadana.

Omplir les cobertes dels edificis de panells fotovoltaics és clau no només per cuidar del futur del planeta davant l’emergència climàtica sinó també de les butxaques de la ciutadana. “Instal·lar plaques solars als habitatges ara és una ganga perquè el rendiment econòmic és millor que mai per la normativa, el creixement dels costos energètics i els ajuts, i cal aprofitar-ho perquè aquesta oportunitat no serà eterna”. Així de contundent era Iván Capdevila, director de la consultoria energètica i ambiental Estudi Ramon Folch (ERF), en la xerrada ‘Connecta’t al sol’, organitzada aquest dimecres 16 de novembre per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament

AUTOPRODUCCIÓ COMPARTIDA EN COMUNITATS VEÏNALS

La trobada amb l’expert oberta a la ciutadania, celebrada a la Torre del Baró, buscava donar a conèixer les oportunitats i beneficis de l’autoproducció solar, tant en habitatges aïllats com, especialment, en edificis comunitaris. Aquests últims són majoria a la ciutat però encara són molt pocs els que han explotat les seves cobertes per reduir el cost de l’electricitat que consumeixen les famílies que hi viuen.

Al contrari de les cases aïllades -que fa temps que poden instal·lar els panells fàcilment-, fins fa poc temps la regulació complicava les instal·lacions solars a les comunitats veïnals. Aquestes barreres administratives s’han deixat ja enrere. El veïnat d’un edifici pot produir energia i consumir-la de manera compartida, però també pot repartir-la amb altres edificis que no tinguin la possibilitat o l’orientació adequada per tenir plaques solars, tot creant comunitats energètiques.

UNA INVERSIÓ DE FÀCIL RECUPERACIÓ

Capdevila va apuntar que les inversions necessàries “es recuperen habitualment entre sis i vuit anys, quan els panells solars tenen una garantia de funcionament de 20 o 25 anys amb un rendiment del 90 % que ens donaran la resta de temps energia gratis”. L’expert va assegurar que “el més important és dimensionar bé la necessitat real d’energia per beneficar-se’n al màxim de les subvencions existents” i va explicar tres vies.

D’una banda, l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) ofereix ajuts per comprar les plaques, que poden suposar sobre un 25 % del cost de la instal·lació, tot i que va advertir que el cobrament “tarda un temps”. També va indicar com a molt positiva la bonificació del 50% de l’IBI durant tres anys que fa l’Ajuntament, així com la reducció d’un 95% sobre l’impost d’obres per instal·lar-les (ICIO), que el fa “anecdòtic”. A més va apuntar que, si els panells solars es combinen amb altres accions de rehabilitació energètica a la llar que permeten demostrar un 30 % d’eficiència, també hi ha una reducció en l’IRPF a la declaració de la renda que pot arribar fins al 60 % de la inversió.

EL BENEPLÀCIT DE LA COMUNITAT NO OBLIGA A NINGÚ

La xerrada va ser molt didàctica però també participativa per als prop de 40 assistents, que van poder preguntar els seus dubtes a Capdevila. Entre d’altres, es va apuntar que les instal·lacions en cobertes comunitàries només requereixen d’una majoria simple de la junta de la comunitat, es fan amb un mínim de dos veïns que acordin el repartiment de l’energia i no obliguen a ningú a participar. També, que les persones llogateres també poden beneficiar-s’hi si convencen al propietari de la revalorització que suposa per al seu habitatge aquest servei. Així mateix, es va apuntar que les instal·lacions poden anar creixent amb els anys si es vol incorporar a més veïnat o creix la necessitat d’energia, per exemple, per la compra de vehicles elèctrics.

A la xerrada, el tinent d’alcalde Jordi Mazón va animar a tota la ciutadania que estigui interessada en la instal·lació de plaques solars i tingui dubtes que s’atansi a l’Oficina Vilawatt, situada al Mercat de la Constitució. Es tracta d’un servei municipal gratuït que a banda d’aquest assessorament ofereix també orientació per optimitzar les factures de la llum a partir d’una anàlisi personalitzada del contracte i els consums, sense necessitat d’invertir res.

VILAWATT TESTA LES COMUNITATS ENERGÈTIQUES

Mazón també va explicar com Vilawatt, el motor municipal per la transició energètica, està posant en marxa dues proves pilot de comunitats energètiques per compartir l’energia generada en un mercat i una escola amb les famílies i els paradistes dels dos edificis, respectivament. En el futur, va explicar, es vol ampliar el projecte a més gent amb una vintena de noves instal·lacions solars que s’estan creant ja finançades amb els fons ‘NextGeneration’ de la Unió Europea a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya. L’objectiu seria poder arribar a beneficiar amb aquestes a un màxim d’un miler de llars, que són una de cada trenta de la ciutat. Aquesta experiència servir d’exemple també perquè les comunitats veïnals creïn els seus projectes d’autoproducció compartida.