Lectures amb bona energia

lectures amb bona energia

El saber no ocupa lloc, i aquell que té a veure amb les energies renovables, a més ajuda a fer créixer el compromís ambiental amb el planeta. Per això, es posa en marxa 'Lectures amb bona energia', un nou cicle de trobades entorn a lllibres actuals que ofereixen claus a la ciutadania per fer front a la transició energètica. La iniciativa està organitzada per l'Ajuntament, amb la col·laboració de l'Associació Ciutadana Vilawatt i de la llibreria Els Nou Rals.

SESSIONS REALITZADES

Daniel Pérez ens va apropar a algunes de les idees clau del seu llibre, 'La superpotència renovable', tot destacant que el potencial de les energies renovables per al futur i la reindustrialització del país. "Per una vegada el nostre país té una mà guanyadora i ara hem de saber jugar-la bé", va apuntar, insistint que cal defensar aquest avantatge competitiu "fins i tot dins d'Europa, on a molts potser no els interessen les nostres cartes i que esdevinguem la potència regional europea enrgètica". Per esdevenir potència dins d'Europa, "el nostre rival és el Mar del Nord amb l'energia eòlica", va apuntar.

Pérez va explicar com la guerra d'Ucraïna va evidenciar la necessitat urgent d'accelerar la transició energètica davant d'un model fòssil car, brut i que depèn de règims poc democràtics. Una transformació que, per a Espanya està molt més a l'abast perquè té un avantatge competitiu brutal en energia renovable: el sol i el vent. A més, va apuntar que les energies netes ja són més econòmiques que les brutes. 

La solució, segons Pérez, passa per una electrificació intensiva de la societat, ja que podem obtenir una gran part de l'electricitat de fonts renovables. Així, va assegurar que hi ha d'haver una missió de país d'electrificació per invertir l'actual situació en què un terç del consum és elèctric.

Aquesta missió, va dir, ha de começar pel transport, i no només dins de les ciutats, tot incorporant les mercaderies ferròviàries per treure camions de les carreteres, els vaixells i vols de curt radi. Pel que fa a una escala més petita, va apuntar com a claus la gestió de la demanda i les bateries.

Pérez va apuntar també que cal "rebaixar l'ansietat", especialment pel que fa a les infraestructures, com ara la falta de punts de recàrrega o la rendibilitat de les plaques solars, temes que "es poden superar amb una legislació adequada i accions concretes".  També va subratllar la necessitat de vèncer les reticències socials, especialment en el món rural, destacant els avantatges reals de les instal·lacions renovables i la millora que aporten les xarxes elèctriques.  

Tot això, va insistir Pérez, permetrà atreure indústries que aprofitin la nostra energia barata, ja que l'energia és molt costosa d'exportar, i per tant podrem exportar productes industrials i no energia. 

 

CONSULTA LA PRESENTACIÓ

Lectures amb bona energia

En la primera sessió del cicle 'Lectures amb energia', el president del Col·lectiu per un nou Model Energètic i Social Sostenible (CMES), ens va apropar des de la rigorositat de les dades, però amb un to didàctic, a l'estat actual de la transició energètica renovable.

El catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya va destacar com la crisi energètica porta a un canvi de paradigma que suposa també un canvi de civilització. Riba va sustentar amb dades per què és important l'eficiència energètica en aquesta nova etapa i va situar el canvi d'actitut de la ciutadania i el territori com a elements clau del nou sistema. A més, va reivindicar accions decidides per promoure les cobertes solars, una mobilitat sostenible, una gestió forestal que generi energia i revertir el despoblament rural.

CONSULTA LA PRESENTACIÓ

Primera part

Segona part